stamboom DE GROOT

 

 

 

Details FAMILIE WILCKE

De naam Wilcke

De achternaam Wilcke komt van de voornaam Wilcke (verkleinvorm van Wilhelm), en is een patroniem dat zoon van Wilcke betekent.

Er is een adellijk geslacht bekend met de achternaam Wilcke.

De zangeres Anna Magdalena Wilcke (geb. 1701 te Zeitz, dochter van de militaire hoftrompettist Johann Caspar Wilcke) trouwde op 3 december 1721 met de componist Johann Sebastian Bach.

In Usseln (bij Rhena) in de gemeente Korbach (Dld) is op 18 mei 1679 ene Johann Wilm Wilcke neergeschoten door een Munsterse soldaat (zie http://lexikon.donx.de/?action=details&show=Usseln ). De oudste voorvader Johann Wilhelm Wilcke (geb.1710 te Korbach) heeft gelijkende voornamen .

In Waldeck woonde ook ene Johann Dieterich Wilke (geb. in 1784 te Berndorf) zoon van Johann Franz Wilke (geb. in 1749 te Berndorf). Zie http://www.kindelberger.de/friedewald

Er bestaat een Wilcke-familie in Zuid Afrika (Fouché, Frans P.: Die Wilcke-familie in Suid-Afrika. Familia, vol. 41, no. 1, 2004, pp. 28-29).

 

Korbach (Sauerland, Waldeck, Duitsland)

De vroegste voorvaders van de stamboom Wilcke komen uit Korbach.

Geschiedenis van Korbach
Korbach heeft zich ontwikkeld uit een koninklijk hof van Karel de Grote, die in 980 voor het eerst in een oorkonde van keizer Otto II. wordt genoemd. Deze op de kruising van oude verkeerswegen gelegen plaats kreeg reeds in 1188 het Soester stadsrecht. Oude en nieuwe stad verenigden zich in 1377 en richtten een gemeenschappelijk stadhuis en een dubbele stadsmuur op. De stad werd lid van de Hanze, was de belangrijkste stad van het graafschap Waldeck en bezat vele vrijheden.
Na de invoering van de Reformatie werd in 1579 in het voormalige franciscanenklooster het landsgymnasium ingericht. De 30-jarige oorlog (1618-1648), de pest en de brandcatastrofe (1664) vernielden de welstand van de stad, die ook in de 7-jarige oorlog  (1756-1763) zwaar te lijden had (http://www.korbach.de).
In het jaar 1623, tijdens de dertig jarige oorlog, werd Corbach geplunderd en in brand gestoken door de troepen van Tilly. Hierdoor zijn helaas ook vele persoonsgegevens verloren gegaan van eerdere jaartellingen. In het historische boek "Die Geschichte einer Deutschen Stadt", geschreven door Dr. Wolfgang Medding, valt hierover het één en ander te lezen.
In 1664 heerst een grote brand in Korbach, waarbij ongeveer 2/3 van de stad wordt getroffen.

Johann Diederich Wilcke is voor 1772 (dus nog voor de tijd van Napoleon, 1789-1805) naar Nederland vertrokken. De reden van zijn vertrek is niet achterhaald. Zocht hij werk of is hij als soldaat in Nederland terechtgekomen?

 

 

genealogie Wilcke >>