stamboom DE GROOT

 

 

 

De voorouders van Simon Kruijff
echtgenoot van Lubarta Wilcke

Simon Kruijff (1874-1943) trouwde in 1953 te Amsterdam met Lubarta (Bep) Wilcke
(geb. 1876; dochter van Dirk Antonie Wilcke en Gerritje Woudenberg).

Zie ook de kwartierstaat van Simon Kruijff >>

 

Genealogie van familie Kruijff

Eerste generatie

Claas Kruijff, geb. ~1700. Hij trouwde Trijntje van 't Veer, geb. ~1700.

Kinderen:

Tweede generatie

1a. Dirk Claasse Kruijff, geb. 1723, overl. (89j) 07 jul 1812 te Sassenheim, beroep: schilder.  Hij trouwde Engeltje Korsdr Krekel (waarschijnlijk dr van Kors Martense Krekel en Jannetje Engelsch van Egmond), geb. ~1725.

Kinderen uit dit huwelijk:

Derde generatie

1b. Klaas/Claas Kruijff (zn van Dirk Claasse Kruijff en Engeltje Korsdr Krekel), geb. ~1749, overl. 1801, begraven 23-09-1801 te Sassenheim. Hij trouwde Maartje Guldemond (dr van Jan Guldemond en Jacomina van Campen), geb. 1760 te Sassenheim, ovl. (51j) 31-07-1811 te Sassenheim, begraven 03-08-1811 te Sassenheim.

Kinderen uit dit huwelijk:

1c. Dirk Klaasz.(?) Kruijff Sr (? zn van Dirk Claasse Kruijff en Engeltje Korsdr Krekel ?), geb. ~1770 te Sassenheim, getuigen: Dirk Kruijff, Engeltje Korsdr Krekel. Beroep: schilder. Ovl. 27 mei 1853 te Voorhout. Getrouwd ~1796 met Catharina Nieuwerkerk (dr. van Gerrit Nieuwerkerk en Harmina/Hermijntje Morre/Morvé), Ned. Herv. ged. 22 jul 1770 te Warmond. Overlijden (73j) op 14 nov 1843 te Sassenheim

Kinderen:

2b. Dirk Kruijff Jr, geb. 18 sep, gedoopt 21 sep 1777 te Sassenheim, getuigen: Dirk Kruijff, Engeltje Korsdr Krekel. Beroep: schilder en glazenmaker, bloemist. Ovl. 27 mei 1853 te Voorhout. Getrouwd ~1801 met Alida Hendrika Schoneveld.

Kinderen:

2c. Jacomina Kruijff, geboren op 8 november 1782 te Sassenheim, NH gedoopt 10 nov 1782, ovl. 2 december 1853 in Sassenheim. Zij trouwde Willem van Biezen/Biesen (zoon van Dirk van Biezen en Maria Kooijmans), geb. 24 maart 1782 in Katwijk a/d Rijn, ovl. (64j) 27 september 1846 in Sassenheim, beroep: daggelder; bode en veldwachter (1843). Huwelijk 14 november 1802.

Kinderen :

2d.  Jan Kruijff, geb. 22 nov 1784 te Sassenheim, ged. 28 Nov 1784, doopgetuigen: Arie van der Werff, Jannetje Kruijff, overl. 18 jan 1846 te Heerewaarden (Maasdriel), beroepen: werkman, schipper.
- Hij trouwde (1) Antje Keern (dochter van Dirk Keern en Antje de Vries), getrouwd 26 apr 1817 te Sassenheim, geb. 01 juni 1786 te Alkmaar , overl. <1825.
- Hij trouwde (2) Wilhelmina van Leijden.
- Hij trouwde (3) Adriaantje Boon, getrouwd 17-02-1825 te Sassenheim, geb. 20 jan 1801 te Den Burg op Texel (dochter van Maarten Janszoon Boon en Antje Hendriks Kok).

Kinderen van Antje Keern:

2e. Engel Kruijff, geb. 23 dec 1785, ged. 25 dec 1785 te Sassenheim Hij trouwde Femmetje Leenslag, geb. ~1785.

Kinderen:

Vierde generatie

3. Martinus Kruijff, geb. ~1818, beroep schippersknecht, schipper,winkelbediende.  Hij trouwde Trijntje Hubbeling, getrouwd 28 mrt 1844 te Den Helder, geb. ~1820 (dochter van Klaas Hubbeling en Aafje Cornelis Mantel).

Kinderen uit dit huwelijk:

Vijfde generatie

4. Jan Kruijff, geb. 20 feb 1845 te Den Helder, beroep koopman,brandstoffenhandelaar.  Hij trouwde Aleida Streutker, getrouwd 19-10-1871 te Den Helder, geb. 1837 te Hoogeveen (dochter van Gerhard Streutker en Elisabeth Wijkman).

Kinderen uit dit huwelijk:

5.  Klaas Kruijff, geb. 6 apr 1850 te  Den Helder, beroep schipper.  Hij trouwde Martje Schaap, getrouwd 09-09-1874 te Amsterdam, geb. 1853 te Terschelling (dochter van Jan Cornelis Schaap en Maria (/Maamke) Willems Hutjes).

Kinderen uit dit huwelijk:

Zesde generatie


1953: Martinus 75j

6.  Martinus Kruijff, geb. 2 mei 1878 te Den Helder, beroep machinist gasfabriek.  Hij trouwde Hendrika Jansen, getrouwd 30 jan 1902 te Amsterdam, geb. 11 aug 1875 te Amsterdam (dochter van Jan Jansen en Hendrika van Megen).

Kinderen uit dit huwelijk:

Zevende generatie


1953, ouders Kruijff,
bij het huw. van hun
zoon Simon

7.  Hendrik Kruijff, geb. 20 nov 1904 te Amsterdam, beroep machine-bankwerker bij Werkspoor.  Hij trouwde Johanna Francina Veldhuizen, getrouwd 6 mei 1926 te Amsterdam, geb. 25 mei 1901 te Amsterdam (dochter van Simon Veldhuizen en Anna Elizabeth van Dijk), beroep handwerkster.

Kinderen uit dit huwelijk:

 

Friet, filmen en Ajax, ca 1985

Als je het in Stolwijk over Gerrit Eegdeman hebt, alias Ome Gerrit, weet groot en klein precies wie je bedoelt. Ook het ‘Ik ga even naar Eegie’ is een begrip. Met zijn onafscheidelijke witte slagerspet staat de inmiddels 77-jarige Eegdeman nog dagelijks in zijn snackbar/horecazaak, waar ook drie van zijn kinderen werkzaam zijn. Daarnaast brengt hij veel tijd door bij ‘zijn’ Ajax. In de Arena heeft hij zijn eigen VIP- parkeerplaats. Tijd voor een close-up.


Gerrit Eegdeman komt uit een echte slagersfamilie. “Zowel mijn grootvader als mijn vader hadden een slagerij in de Hoogstraat, tegenover het gemeentehuis in Haastrecht. Toen ik van de slagersvakschool kwam, was het een bar slechte tijd. Het was dag en nacht werken en mijn vader was altijd onderweg om bestellingen rond te brengen.

Toen de gemeente Vlist besloot dat de bus niet meer door de Hoogstraat zou rijden, maar via de provinciale weg, kwam mijn vader met het idee om het leeggekomen bushokje tegenover restaurant Het Witte Hof te huren. We plaatsten er twee rijen met automaten, waaruit worstjes en kroketjes konden worden getrokken.”

Begin jaren vijftig verhuisde Eegdeman naar een pand in de Vaillantlaan in Den Haag, waar hij 3,5 jaar een succesvolle automatiek runde. “Dat was vrij nieuw in die tijd en ik moest behoorlijk wat instanties af voor vergunningen. Ik was de jongste zakenman in Den Haag. Het was keihard werken, want we bereidden alles ambachtelijk.”

Eegdeman trouwde zijn Annie en ze kregen vier kinderen: Gerda, Tonny, Gerard, en Barry. “Regelmatig werd onze oudste dochter Gerda door mijn schoonvader meegenomen naar Stolwijk om zo even te ontsnappen aan de grote stad en haar vervuiling. Toen ik werd getipt dat de oude bakkerij op het dorp leeg kwam te staan, hoefden we niet lang na te denken.

De bakkerij werd afgebroken en voor de jaarlijkse kermis, rond Pinksteren, waren het huis en de automatiek gereed. Dankzij de inzet van mijn schoonvader was het het snelst gebouwde huis ooit in Stolwijk.”

Als er iets te doen is in Stolwijk, dan is Eegdeman er meestal bij met zijn filmcamera. Filmen is Gerrit’s grootste passie en in de afgelopen decennia heeft hij behoorlijk wat filmmateriaal opgebouwd. Inmiddels woont Eegdeman in Waddinxveen, waar hij menig uurtje in zijn studio doorbrengt voor het bewerken en monteren van zijn opnames.

“In de jaren zestig begon ik met filmen en één van mijn eerste grote projecten was de kerkbrand in Haastrecht in 1964. Ik werd door een vriend gebeld met het bericht. Het raakte me enorm, aangezien ik hier gedoopt en aangenomen ben. Mijn auto, die een paar straten verder in de garagebox stond, heb ik laten staan en ik ben gelijk met mijn filmapparatuur op de fiets gesprongen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik zelfs de Solexen voorbijreed.”

Van de spectaculaire beelden maakte Eegdeman een bijzondere film compleet met geluid. In Huis Den Hoek werden speciale avonden georganiseerd waar de film werd vertoond. De opbrengst van 2,50 gulden per kaartje was bestemd voor het kerkherstel. “Er werd een speciale avond voor het college van B&W georganiseerd, waar ook de Commissaris van de Koningin, de heer Klaassen, bij was. Strak in het pak gaf ik commentaar bij de film.”

Ook de brand in de Stolwijkse Polderkamer in 1967 herinnert Eegdeman zich als de dag van gisteren. “Ik heb alles op film kunnen vastleggen. In mijn schuurtje, achter de zaak, heb ik alles gemonteerd en heb ik er geluid onder gezet, zoals het knetteren van het vuur. De geluidsfragmenten waren zo levensecht, dat sommige bezoekers het niet aankonden en wegliepen.”

Zeer succesvol was zijn film ‘Stolwijk in de zestiger jaren’. “Maar liefst dertienhonderd bezoekers hebben destijds de film in de Polderkamer gezien.”

De relatie met Ajax ontstond via de vriendschap tussen Eegdeman en de rasechte Amsterdammer Simon Kruyff, eigenaar van een elektrazaak in Stolwijk. “Kruyff vroeg me een keertje mee naar een Ajax Europa Cup wedstrijd, destijds nog in het Olympisch stadion. Ik begon wedstrijden te filmen en regelmatig werd mijn filmmateriaal gebruikt.

Na enige tijd reisde ik op uitnodiging mee naar de wedstrijden met het bestuur en de spelersclub.” Al snel werd hij binnen de club ‘ome Gerrit’ genoemd. In de jaren zestig, onder leiding van Rinus Michels, waren het voornamelijk dagreizen naar Europa Cup wedstrijden. Eén van de hoogtepunten was voor Eegdeman absoluut het WK in Argentinië in 1978. In het Nederlands elftal waren veel Ajacieden vertegenwoordigd. Eegdeman zat op de tribune tijdens de tweede en de derde wedstrijd. Voor de finale boekte hij nog een extra ticket.

Alle wedstrijden heeft hij op film vastgelegd. “Als Nederland zou hebben gewonnen, had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen. Met een bus reden we door de brede straten en door de enorme mensenmassa werd het voertuig heen en weer geslingerd.”

Ook het behalen van de Europa Cup met Johan Cruijff in de jaren zeventig heeft diepe indruk bij hem achtergelaten. “In een open tram werden we met de spelers en de pers naar het Leidseplein gereden en ook dat heb ik allemaal mogen vastleggen.”

Inmiddels maakt Eegdeman alweer circa vijftien jaar deel uit van de Ajax ledenraad. Nog altijd vergezeld van zijn camera gaat hij, vaak samen met zijn zoon Gerard die fotografeert, mee op buitenlandse trips.

Buiten zijn hobby om is Gerrit Eegdeman vooral ook een familieman. Stralend laat hij een aantal foto’s zien van de afgelopen wintersport, die hij samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen doorbracht. Ze betekenen alles voor hem. Hij draait zich om naar zijn zoon Gerard: “De film van de wintersport ligt klaar, hoor.”

door Caroline van Sluis

Stamboom Wilcke

HOME