stamboom LAMPE

 

 

INLEIDING

Mijn oma en haar nichtjes
Dit overzicht met o.a. de stamboom van de familie Lampe is het resultaat van mijn zoektocht naar de voorouders van mijn oma Apolonia Wilhelmina de Groot-Lampe (geboren in 1874) en haar nichtjes: Ploon Brouwer (1896), Lena Brouwer (1900), Gesien Engels (1887), Alie ter Koele (1887) en Lena ter Koele (1889). Mijn oma noemde haar nichtjes en haar gezinsleden “eigen”, de rest van de familie was aangetrouwd. "En aangetrouwd wordt nooit eigen". De nichtjes waren de dochters van haar veel oudere zusters Johanna Magdalena (Na, geb.1859), Frederika Willemina (Mien, geb.1861) en Magdalena Johanna (Leen) Lampe (geb.1866).

Behalve de genealogie Lampe zijn in dit overzicht ook vele kwartierstaten opgenomen van zowel de “eigen” als van de aangetrouwde familie.

De voorouders van mijn grootvader Barend de Groot zijn in een afzonderlijk genealogisch overzicht vermeld.

Verste voorvader
De tot nu toe verste in de tijd gevonden voorvader van mijn grootmoeder is Cord Lampe (1667-1735) uit Wildeshausen in Duitsland. Zijn kleinzoon Herman Lampe (1746-1812) vertrok uit Wildeshausen om werk te zoeken in Nederland. Hij trouwde (35j) in 1781 te Amsterdam met Maria Johanna Lubeek (31j) geboren in 1751 te Zwolle. Herman Lampe en Maria Johanna Lubeek kregen vijf kinderen.

Er zijn alleen afstammelingen gevonden van hun tweede kind, Frederik Pieter Hendrik Lampe.

De voornaam Herman (Manus) komt verscheidene malen voor in de stamboom.

Religie
De religie van familie Lampe was aanvankelijk Rooms Katholiek en ging in de derde generatie (in 1781) over in Hervormd.

Betekenis van de naam Lampe
De achternaam Lampe is van origine een patroniem en betekent zoon van Lampe. De voornaam Lampe is een verkorting van Lambert of Lambrecht.

Stambomen van andere families Lampe
Er zijn op internet verscheidene families met de naam Lampe gevonden, onder andere:

• De familie Lampe uit Mettingen (Dld), genealogie van 1691 tot heden. Hermann Lampe (1759-1825), afkomstig uit Mettingen, lappenpoep, wiens zoons de grondleggers waren van modehuis Lampe (in 1834 een winkel in manufacturen te Sneek). Hermann Lampe, is geboren in 1759 te Mettingen in Duitsland, terwijl de wieg van onze Herman Lampe in Wildeshausen stond (1755). Mettingen ligt even ver van Wildeshausen als Enschede van Groningen. Ook was onze Herman geen marskramer, maar smidsknecht. Het is dus onwaarschijnlijk dat onze "Lampes" familie zijn van de oprichter van het modehuis.

• Johann Heinrich Friedrich Conrad Lampe uit Eldagsen (Ambt Calenberg, Hannover) geboren in 1788 en getrouwd in Oosthuizen (zoon van Johann Heinrich Lampe en Anna Louise Kurtz).

 

 

VERDER:
Zie de inhoudsopgave >>
en klik op het gewenste onderwerp

 

Startpagina: >>

HOME