stamboom LAMPE

 

 

Nederlands Hervormd Diaconie Weeshuis

Hermanus. de vader van Ploon was schuitenvoerder en werd geraakt door een baal koffie of suiker, waarna hij op 49 jarige leeftijd in het ziekenhuis overleed (23 sep 1884). Apolonia (Ploon) was toen 9 jaar, maar zij kon zich later niets meer van hem herinneren.
Toen ze 14 jaar was, stierf haar moeder, 69 jaar oud (5 juni 1889). Ploon (adres Goudsbloemstraat 67) wilde niet bij haar zuster Na en haar man Sijbrand ter Koele (voogd) in huis (Goudsbloemstraat 85), en verkoos het weeshuis. Daar is ze tot haar 21ste gebleven (1895).

In het stadsarchief van Amsterdam is haar inschrijving te zien (Archief Diaconieweeshuis der Hervormde Gemeente, inschrijving:1889, boedelpapieren: NL-SAA-4315735). Uit de boedelpapieren blijkt dat ook haar moeder in het Diaconieweeshuis (1849) heeft gezeten. Zie documenten >>

Het weeshuis stond oorspronkelijk aan de Keizersgracht en verhuisde in 1882 naar de nieuwbouw aan de Tesselschadestraat, hoek Stadhouderskade (bij het Vondelpark). In 1930 verhuisde het naar de Volkerakstraat.

Zij kreeg bij haar vertrek (1895) een bijbel mee en een door haar geborduurde merklap (hieronder is een deel ervan zichtbaar). Hoewel in de documenten van het weeshuis staat dat Sybrand ter Koele (echtgenoot van haar zuster Na) haar voogd was, staat op de merklap de naam van haar andere zus (Lena) en haar man. Ploon is in 1895 bij Lena ingetrokken en heeft daar geholpen met de verzorging van haar nichtjes Ploon (geb. 29 sep 1896) en Leentje (geb. 2 mei 1900). Zij trouwde op 15 mei 1901.

Merklaptekens:

HL
Herman
Lampe, †1884

ML
Magdalena Johanna
Lampe (zuster), †1884

ouders


voogdij

FvdV
Frederika Wilhelmina
van der Vliet, †1889

WB
Wouter hendricus Brouwer (zwager) †1884

ANNO 1891AWLampe
Apolonia Wilhelmina Lampe (17j)


ca 1894: Ploon (2de van links) in het weeshuis

Iedere zondag liepen de in blauw-zwart geklede jongens en meisjes in een lange stoet van het weeshuis de Hervormde Diaconie (Stadhouderskade 22, bij het Vondelpark en het Leidseplein naar de Westerkerk aan de Prinsengracht of naar de Nieuwe Kerk op de Dam. Onderweg ontmoetten zij dan de in rood-zwart geklede wezen van het het Burgerweeshuis. De weeskinderen hadden hun eigen plaats in de kerk.Kerkgang van Burgerweesmeisjes, ca. 1895

Schilder Nicolaas van der Waaij was gefascineerd door de tijdloze uitstraling van de Amsterdamse burgerweesmeisjes. Hij maakte een serie schilderijen en tekeningen van modellen, gekleed in het rood-zwarte kostuum van de burgerwezen. Zijn werk roept een sprookjesachtig beeld op, dat waarschijnlijk niets met de harde werkelijkheid in het weeshuis van doen had. Op dit schilderij is de zondagse kerkgang afgebeeld.


terug

HOME

^